ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

«Δεν μπορεί η ΑΕΚ…»

«... να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό», τόνισε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γιώργος Δώνης.
Την άποψη πως η ΑΕΚ δεν έχει την δυναμική για να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Sentra 103.3» ο Γιώργος Δώνης...
Ο Έλληνας τεχνικός, αναφέρθηκε ακόμα στο αν είναι ευκολότερο να είσαι προπονητής του Ατρόμητου και της Λάρισας παρά της ΑΕΚ, λέγοντας πως «... όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που διοικούν. Όταν ξέρουν για πιο λόγο τον επέλεξαν και τον στηρίζουν όλα είναι καλά. Όταν δεν υπάρχει δέσιμο τότε χαλάνε τα πάντα και αυτό είναι λογικό», ενώ τόνισε πως ήταν λάθος του να επιστρέψει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ (σ.σ. ως ποδοσφαιριστής), αφού θα μπορούσε να συνεχίσει στην Αγγλία και την Γουέστ Χαμ.

Ο προπονητής του Ατρόμητου μίλησε ακόμα για τους Περιστεριώτες και την προετοιμασία τους, για την καριέρα του, αλλά και τον Παναθηναϊκό, που τον βρήκε καλύτερο από πέρσι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον «Sentra 103.3»:

Για τον Ατρόμητο:

«Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε διαφορές από πέρυσι, έχουμε κάνει δύο μεταγραφές τον Σαμπού και τον Καμαρά. Εχουμε ικανοποιητικό ρόστερ με έμπειρους αλλά και νέους ποδοσφαιριστές. Γιατί στον Ατρόμητο υπάρχει πολύ καλή οργάνωση στις ακαδημίες. Βλέποντας την περασμένη σεζόν είδαμε ότι χρειαζόμαστε λίγες κινήσεις. Πέρυσι πήραν αρκετοί ευκαιρίες. Είμαστε στη λογική ότι όταν ένα ποδοσφαιριστής βρίσκεται στην πρώτη ομάδα και είναι 18-19 χρονών πρέπει να δείξει το ταλέντο του. Η μεγάλη διαφορά από πλευράς φυσικής κατάστασης στην προετοιμασία είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με πέρυσι».

Για την προετοιμασία της ομάδας:

«Πλέον έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο, υπάρχει τεχνολογία. Παίρνουμε τα δεδομένα που στα χέρια μας. Δεν μπορείς να βάλεις έναν παίκτη με υψηλό επίπεδο με κάποιον άλλο που βρίσκεται σε χαμηλό. Για παράδειγμα ο Περόνε και ο Ολιβέρα πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πίσω. Ετσι και ο Καμαρά φέτος ήταν αρκετά πίσω. Εχει ταλαιπωρηθεί στην προετοιμασία, γι΄ αυτό και προτιμήσαμε να τον προφυλάξουμε. Στη συνέχεια όταν θα τελειώσει η προετοιμασία κάνουμε εργομετρικά τεστ, τα οποία έπειτα τα αξιολογούμε. Πάνω σε αυτό χτίζεται ένα πρόγραμμα. Στην προπόνηση πρέπει να προπονήσεις πολλές αξίες, μπορεί αυτές να είναι η δύναμή 'η ταχύτητα, ώστε να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Για μένα η καλή προετοιμασία δεν είναι τα πάντα, αλλά η βάση. Το θέμα έιναι όταν θα μπεις στη σεζόν να συντηρήσεις αυτές τις αξίες».

Για τον Καμαρά:

«Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έπαιζε εφτά χρόνια στην πρέμιερ λιγκ, ενώ έχει και 100 συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με σπουδαία προσόντα. Επειδή παίζουμε με δύο φορ, χρειαζόμαστε τέσσερις επιθετικούς. Πήραμε έναν παίκτη που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά που ήθελα».

Για τον Σαμπού:

«Βρήκα έναν αμυντικό περίπου όπως τον ήθελα, ψάξαμε πολύ. Η αναζήτηση ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο με Δεκέμβριο αφού πρώτα είχαμε χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τη διοίκηση και έτσι μπήκαμε σε άλλη διαδικασία. Ενα σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει καλή τεχνική παρά το ότι είναι ψηλός. Είναι ένα παιδί που πιστεύω ότι με δουλειά δική του αλλά και βοήθεια θα ανέβει αγωνιστικά».

Για την προετοιμασία:

«Πρώτα απ' όλα ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικό του ρολόι ώστε να παρατηρούμε τις μετρήσεις του οργανισμού του και να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Δεύτερον υπάρχει το ασκησιολόγιο που δουλεύεις είτε με μπάλα είτε χωρίς. Οι ασκήσεις με την μπάλα καταπονούν περισσότερο από τις ακήσεις δίχως αυτήν. Βάζοντας την μπάλα στις ασκήσεις και εάν έχεις ένα σωστό ασκησιολόγιο μπορείς να δουλέψεις και τακτική πάντως χρειάζονται όλες οι ασκήσεις είτε με μπάλα είτε χωρίς».

Για το αν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο:

«Κάθε μέρα και κάθε παιχνίδι που περνά ανακαλύπτεις νέα πράγματα .Μία καλή προετοιμασία είναι η βάση από εκεί και πέρα πρέπει να κάνεις συντήρηση . Είμαστε σε καλό επίπεδο , δεν έχουμε μυικά προβλήματα, υπάρχει η φυσιολογική κούραση όμως από εδώ και πέρα βρισκόμαστε σε πορεία φορμαρίσματος για την εκκίνηση του πρωταθλήματος».

Για την ζέστη και τις ώρες διεξαγωγής των παιχνιδιών του πρωταθλήματος:

«Δεν γίνεται να βάζουμε παιχνίδια αυτή την εποχή 17:00 το απόγευμα με την αφόρητη ζέστη.Είναι απαράδεκτο και πρέπει να το σκεφτούν καλά οι αρμόδιοι».

Για τον Κλέιτον:

«Δεν είχα πρόβλημα με τη συνεργασία. Ειδικά το δεύτερο χρόνο έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα. Από όσους έχω συνεργαστεί έχει τη μεγαλύτερη ποιότητα. Δεν μπορείς όμως να ξέρεις τη λειτουργία του ποδοσφαιριστή και έτσι δεν μπορώ να πάρω θέση».

Για το χτίσιμο της ομάδας:

«Οταν χτίζεις μία ομάδα δεν γίνεται μέσα σε 1-1,5 χρόνο να χτίσεις τα πάντα. Υπάρχει οικονομική σταθερότητα κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να ανέβουμε επίπεδο. Πρέπει να γίνουν όλα χρόνο με το χρόνο. Ηδη φέτος είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και πιο πλήρης. Από τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε βάθος χρόνου».

Για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου:

«Ο Σκόνδρας είναι από τα παιδιά με ταλέντο. Ο Μπάλας είναι 16,5 χρονών, ο Αθανασίου. Ήδη δύο παιδιά έκαναν για πρώτη φορά προετοιμασία με την πρώτη ομάδα. Πιστεύω ότι με σωστή δουλειά και καθοδήγηση θα είναι χρήσιμοι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι νέοι μας έχουνε ποιότητα. Αλλωστε είμαστε μία ομάδα που εμπιστεύεται νέα παιδιά».

Για το φετινό πρωτάθλημα:

«Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει αρκετά από τι υπόλοιπες ομάδες πλέον».

Θα πήγαινες στον Ολυμπιακό προπονητής;

«Ένας επαγγελματίας είναι πάντα επαγγελματίας και δεν απορρίπτει καμία ομάδα. Εγώ κοιτάζω αν με καλύπτουν αυτά που ζητώ και ανάλογα κρίνω . Θα πήγαινα σε οποιαδήποτε ομάδα με κάλυπτε».

Καλύτερο ματς που θυμάται;

«Το φιλικό με την Άντερλεχτ σε ένα 5-0 υπέρ του Παναθηναϊκού θυμάμαι είχα βάλει 3 γκολ και μετά ήρθε η πρόταση από τους Βέλγους η οποία απορρίφθηκε. Αυτό θυμάμαι ως καλύτερο ματς παρ' όλο που ο κόσμος έχει συνδυάσει ως καλύτερη στιγμή τον αγώνα με τον Άγιαξ».

Για την Αγγλία και γιατί δεν έπιασε εκεί;

«Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες,η νοοτροπία και το επίπεδο. Η πρώτη χρονιά ήταν καλή έπαιξα 30 ματς βασικός. Η δεύτερη χρονιά ήταν δύσκολη είχε έρθει νέος προπονητής ο Χόγκτσον όπου αν και δεν έπαιξα πολλά παιχνίδια, ο άνθρωπος αυτός με βοήθησε πολύ σε θέματα τακτικής τα οποία τα εφάρμοσα ως προπονητής αργότερα.

Ότι δεν συνέχισα και δεν έπιασα στην Αγγλία ήταν θέμα δικών μου λάθος αποφάσεων,ειδικά την περίοδο που αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και την ΑΕΚ ήταν λάθος γιατί απέριψα να συνεχίσω στην Γουέστ Χαμ και αυτό φάνηκε γιατί άντεξα μόλις ένα χρόνο εδώ στις συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος».

Για το 4-4-2 και γιατί επιμένει:

«Σίγουρα κάθε προπονητής έχει έναν αγαπημένο τρόπο παιχνιδιού όμως η διοίκηση είναι αυτή που θα επιλέξει ποια είναι η φιλοσοφία της ώστε να επιλέξει και τον προπονητή. Δεν είναι θέμα συστήματος αλλά θέμα φιλοσοφίας αρχικά , τί αρέσει σε κάθε προπονητή να παίζει. Δεν αρκεί όμως πάντα τί αρέσει στον καθένα όποτε κατά δεύτερον πρέπει να επιλέξεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Εμένα αγαπημένο μου σύστημα είναι το 4-4-2 . Πρέπει όμως να γνωρίζει ένας προπονητής όλα τα τα υπόλοιπα συστήματα ώστε να τα μεταφέρει και να τα διδάξει, το πιο δύσκολο πράγμα σε μια ομάδα είναι να διδάξεις την επιθετική τακτική και όχι τόσο την αμυντική.

Όλα εξαρτώνται από τους ποδοσφαιριστές που έχεις και όχι από το σύστημα. Το σύστημα βοηθά αλλά δεν παίζει. Η φιλοσοφία είναι αυτή που έχει τον βασικό ρόλο σε μια ομάδα λοιπόν».

Πως γίνεται κάποιος καλός προπονητής;

«Δεν γίνεσαι καλός προπονητής με αντιγραφή. Χρειάζεται μελέτη σε όλους τους τομείς και κυρίως σε θέματα τακτικής και φυσικής κατάστασης. Θέλει διάβασμα,ταξίδια , επαφές με προπονητές στο εξωτερικό και να αξιολογήσεις κατάλληλα τις γνώσεις που έχεις ώστε να τοποθετήσεις και δικά σου πράγματα και να τα περάσεις σωστά στους ποδοσφαιριστές σου».

Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής:

«Πιστεύω ότι είναι η παρουσία μου στο αγγλικά γήπεδα. Το καλύτερο γκολ όμως στην καριέρα μου είναι αυτό που πέτυχα στο Αλκαζάρ με τον Παναθηναϊκό».

Για το τι χρειάζεται ο Ατρόμητος για να πετύχει τους στόχους του:

«Χτίζουμε μια ομάδα στην οποία σημαντικό ρόλο εκτός από την σκληρή δουλειά, παίζει η σωστή νοοτροπία. Ένα βασικό στοιχείο όμως είναι και η ψυχολογία των παικτών. Πέρσι για παράδειγμα είχαμε δύσκολο πρόγραμμα και μας πήρε χρόνο για να προσαρμοστούμε κατάλληλα. Αυτό που χρειαζόμαστε φέτος είναι να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα για να έχουμε την ψυχολογία με το μέρος μας. Θα είμαστε καλύτεροι παιχνίδι με παιχνίδι και μια καλή συγκομιδή αποτελεσμάτων θα πάμε καλά».

Για το πως βλέπει φέτος τον Παναθηναϊκό:

«Πιστεύω ότι με τους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει, ο Παναθηναϊκός θα είναι ανώτερος από πέρσι. Θα υπάρχει βέβαια ένα θέμα με Καραγκούνη και Νίνη για το ποιος θα παίξει αλλά δεν θα είναι πρόβλημα. Δεν έχω δει τα παιχνίδια που έχουν δώσει, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει πλήρες ρόστερ και οι ποδοσφαιριστές του μπουρουν να βοηθήσουν και να αντεπεξέλθουν σε δυσκόλεςταστάσεις. Στο τσάμπιονς λίγκ δεν συμβαίνει όμως το ίδιο. Είναι άλλο το επίπεδο και συμμετέχουν σπουδαίες ομάδες. Ο παναθηναϊκός όμως έχει δείξει ότι είναι ανταγωνιστικός. Για το πρωτάθλημα πιστεύω ότι οι πιθανότητες αν δεν είναι 50-50 είναι 51-49. Αυτό το μικρό προβάδισμα ανήκει στον Παναθηναϊκό λόγο του ότι είναι πρωταθλητής. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς τον πρωταθλητή. Όλες οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό δικαιούνται να έχουν και αυτοί κακές χρονιές και είναι λογικό».

Για τον Ολυμπιακό:

«Νομίζω ότι η αλλαγή της όλης κατάστασης που επικρατούσε στον Ολυμπιακό, έφερε αμέσως πρόβλημα στον προπονητή. Πιστεύω ότι έπρεπε με το που έγινε η αλλαγή να ενημέρωσουν τον προπονητή ότι δεν τον χρειάζονται. Θα ήταν πιο δίκαιο για τον Λίνεν αν του το ξεκαθαρίζαν από την αρχή. Προετοίμασε μια ομάδα που ήταν χωρίς τους διεθνής παίκτες και έπαιξε τους αγώνες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για τι ποτά. Από εκέικαι πέρα όμως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να το βάλει κάτω. Έχασε ένα στόχο αλλά έχει να σκεφτεί το κύπελλο και το πρωτάθλημα. Πρέπει να τα διεκδικήσει για να επιστρέψει στις επιτυχίες».

Για τη δυναμική των υπόλοιπων ομάδων:

«Δεν μπορεί η ΑΕΚ να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι ανοικτές. Κάποιες χρονιές έμπαινε ο Πανιώνιος, άλλη ήταν η Λάρισα, θα φανεί ποια ομάδα μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΠΑΟΚ και τον Αρη».

Για το ενδιαφέρον των Ιταλών για τους μικρούς του Ατρομήτου:

«Γίνεται πολύ καλή δουλειά μαζί με τον επικεφαλή σκάουτινγκ, Αποστόλου. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό γινόταν και πριν του Δώνη. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε διαφορετικά καθώς φέτος γίνεται περισσότερο επαγγελματικά, ώστε να μην χρειάζεται μεγάλος χρόνος προσαρμογής οταν έρθουν στην πρώτη ομάδα. Υπάρχουν τα εργομετρικά τεστ. Ετσι δουλεύουμε πάνω στις αδυναμίες και πως πρέπει να βελτιωθούν. Ολα τα παιδιά διψάνε για ποδόσφαιρο. Δεν είναι ότι μόνο ο Ατρόμητος που έχει καλούς μικρούς. Από τις Ιταλικές ομάδες, παρακολουθούν πολλά ματς του under 2. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η μεταγραφή του Καραγκούνη στην Ουντινέζε. Είναι μαχητής με μεγάλη διάθεση για να πετύχει.

Για το ότι μερικοί ποδοσφαιριστές δεν αντέχουν την πίεση:

«Η διαχείριση είναι ένα από τα κυρίαρχα πράγματα για έναν προπονητή. Μετράει το πως είναι ως χαρακτήρας. Εχω διαβάσει πολλά βιβλία αθλητικής ψυχολογίας. Πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Δεν είμαι από τους προπονητές που επιλέγω την πειθαρχεία. Βασικό είναι να υπάρχει σεβασμός. Πολύ προπονητές συνεργάζονται με τον μάνατζερ και αυτό βοηθάει πολύ. Στην Αγγλία συνήθισα να είναι πιο σκληροί οι βοηθοί του μάνατζερ παρά ο προπονητής. Μπορεί να μιλήσεις άσχημα σε έναν ποδοσφαιριστή και ανάλογα τον χαρακτήρα του να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά. Δικαιοσύνη δεν σημαίνει να συμπεριφέρεσαι σε όλους με τον ίδιο τρόπο, αλλά η διαχείριση. Η εμπειρία μου λέει ότι ανεξάρτητα την ηλικία η λειτουργία είναι ίδια».

Για το αν είναι ευκολότερο να είσαι προπονητής του Ατρόμητου και της Λάρισας παρά της ΑΕΚ:

«Ολα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που διοικούν. Οταν ξέρουν για πιο λόγο τον επέλεξαν και τον στηρίζουν όλα είναι καλά. Οταν δεν υπάρχει δέσιμο τότε χαλάνε τα πάντα και αυτό είναι λογικό. Το λέω ειλικρινά αυτή η εμπειρία με έχει βοηθήσει πολύ».

ΠΗΓΗ: aek365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου