ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πού… ΠΑΟ;

Ενώ η σκόνη από το «μπαμ» της πρότασης-δωρεάς του Τζίγκερ καταλαγιάζει, στο βάθος αρχίζει να διαγράφεται η επόμενη μέρα για τον Παναθηναϊκό...
Η συνάντηση της Τετάρτης, ανάμεσα στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τους Βγενόπουλο-Πατέρα, καθορίζει τις εξελίξεις στο «τριφύλλι» και το φέρνει μπροστά στο ενδεχόμενο να αλλάξει -μετά από 31 ολόκληρα χρόνια- σελίδα.

Πως έφτασε εκεί, ποια είναι τα δεδομένα και ποια τα ερωτηματικά λίγο πριν τη συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον της «πράσινης» ΠΑΕ.


Το χρονικό της απόφασης

Τα κρούσματα «εμφυλίου» που παρουσιάζονταν όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα (ειδικά στο φιλικό με τη Τζένοα) και η έντονη αμφισβήτηση που -μέσω αυτών- εκδηλωνόταν προς την πλευρά Βαρδινογιάννη αποτελούν τους κύριους λόγους που εκείνος προχώρησε στην πρόταση-δωρεά του 25%.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προϊόν συμβουλίου της οικογένειας, η οποία είναι απογοητευμένη από τις αποδοκιμασίες και θέλησε να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο βάρος -διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενότητα στις τάξεις της ομάδας.

Αρχικά η πλευρά Βαρδινογιάννη (για λόγους και ηθικής τάξης) απευθύνθηκε στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Εκείνος ωστόσο -επικαλούμενος την ομάδα μπάσκετ και τις υπόλοιπες επαγγελματικές υποχρεώσεις- αρνήθηκε και άνοιξε τον δρόμο ώστε ο Τζίγκερ να στραφεί στους Βγενόπουλο και Πατέρα.

Παρά την άρνησή του, ωστόσο ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ξεκαθάρισε ότι ήταν ενήμερος και απόλυτα σύμφωνος με την κίνηση Βαρδινογιάννη.

Τι «προσέφερε» ο Βαρδινογιάννης

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης προσφέρει το 25% των μετοχών του στους Βγενόπουλο-Πατέρα και τους παραχωρεί αυτόματα το «κουμάντο» της ΠΑΕ (αφού πλέον εκείνοι θα φτάσουν σε ποσοστό 50,8%).

Παράλληλα, δεσμεύεται να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις της Παιανίας χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τα δύο επόμενα χρόνια.

Μοναδικός όρος που έθεσε η πλευρά της οικογένειας είναι η μη πώληση κάποιου πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή.

Πώς υποδέχθηκαν την πρόταση

Η πλευρά των Βγενόπουλου και Πατέρα αιφνιδιάστηκε, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο ιδρυτής της ΠΕΚ, από την πρόταση Βαρδινογιάννη. Παρόλο που φάνηκε επιφυλακτική, λοιπόν, για τη μη ζήτηση αντιτίμου, ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίστηκε καταρχήν θετικός να δεχθεί την «πρόκληση» και να οδηγήσει, μαζί με τον Νικόλα Πατέρα, τον Παναθηναϊκό σε μια νέα εποχή.

Ακόμα, όμως και αν οι δύο αντιμετωπίζουν με θετικό μάτι την πρόταση, το βέβαιο είναι πως δεν χρειαστούν πολλές διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές στη συνάντηση της Τετάρτης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τι θα γίνει αν δεχθούν

Σε περίπτωση που οι Βγενόπουλος-Πατέρας κάνουν δεκτή την πρόταση Βαρδινογιάννη -όπως αυτή εμφανίζεται με τα σημερινά δεδομένα- θα γίνουν (μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Ξυλά, Ζολώτα, Πολέμη, Νίκα και Βεκρή) κάτοχοι του 50,8% του συνολικού πακέτου των μετοχών.

Την ίδια ώρα, η πλευρά Βαρδινογιάννη θα διατηρεί το υπόλοιπο ποσοστό του 49,2% και φυσικά το δικαιώμα να επηρεάζει σαφώς της λήψη αποφάσεων (αυτές απαιτούν πλειοψηφία 66,7% στη Γενική Συνέλευση).

Η πλειοψηφία, δε, στη μετοχική σύνθεση -σε περίπτωση που τελικά επιτευχθεί συμφωνία- πιθανότερο θεωρείται να βρεθεί στα χέρια του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Τα ερωτηματικά

Πέρα από τα δεδομένα της ενδεχόμενης συμφωνίας, ωστόσο, εκείνη θα κριθεί εν πολλοίς και από κάποια σημαντικά ερωτηματικά που προκύπτουν.

Βασικότερο εξ αυτών είναι τι θα προβλεφθεί για την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πως εκείνη θα «μοιραστεί» ανάμεσα στη διαφοροποιημένη μετοχική σύνθεση.

Επιπλέον, θα χρειαστεί να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις της Παιανίας -μετά την παρέλευση των δύο χρόνων για τους οποίους δεσμεύεται να την παραχωρήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη- και φυσικά πως θα διαμορφωθούν τα δεδομένα στο θέμα του γηπέδου.

Ο αντίκτυπος πιθανής συμφωνίας

Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει αντίκτυπο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Όπως είναι ευνόητο, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς θα τον διαδεχθεί στην προεδρία ο Νικόλας Πατέρας.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τα στελέχη που υπάρχουν στην ομάδα (Γόντικας, Φρέιτας) -με τον δεύτερο, ωστόσο, να «κινδυνεύει» μόνο σε περίπτωση που τεθεί θέμα επιστροφής του Κώστα Αντωνίου.

Όπως και να ‘χει, θεωρείται δεδομένο ότι ενδεχόμενη επιστροφή του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία θα γίνει δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τον Νίκο Νιόπλια (αποτέλεσε, άλλωστε, επιλογή του), αλλά και από το ποδοσφαιρικό τμήμα, στο οποίο εξακολουθεί να είναι αγαπητός.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου