ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΜΑΟ...


Ο Σιμάο Μάτε Ζούνιορ και η εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο αμυντικό χαφ, είναι το πρώτο μεγάλο προσωπικό «στοίχημα» του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Πολλοί βέβαια θεώρησαν αρχικά, πως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν εμπιστεύται ιδιαίτερα τον Σιμάο, αφού δεν το χρησιμοποίησε ούτε με τη Μπαρτσελόνα, ούτε και με την Κέρκυρα. Η αλήθεια όμως, είναι τελείως διαφορετική....



Ο Σιμάο είναι ένα «διαμάντι», το οποίο δεν είναι φυσικά ακατέργαστο, όπως το καλοκαίρι του 2007, όταν τον έφερε στην Ελλάδα ο Ζοσέ Πεσέιρο, έπειτα από προτροπή του συμπατριώτη του, τότε βοηθού του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ και μέχρι πρότινος προπονητή της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας, Κάρλος Κεϊρόζ. Στην αρχή βέβαια δεν ήταν σαφές, ποια είναι η θέση που του ταιριάζει, αλλά γρήγορα ο Πεσέιρο κατάλαβε πως η θέση που του ταιριάζει, δεν είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού (ως τέτοιος είχε έρθει αρχικά) αλλά του αμυντικού μέσου και τον καθιέρωσε στη μεσαία γραμμή.
Από τα πρώτα του ματς με την πράσινη φανέλα, έγινε αντιληπτό πως ο Σιμάο είναι ένας αμυντικός μέσος με απίστευτη φυσική κατάσταση, αντοχή (στις προπονήσεις τον φώναζαν Μακελελέ) και κυρίως εξαιρετικά ανασταλτικά καθήκοντα, που δεν τα συναντάς εύκολα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά υστερεί σημαντικά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του, στην τεχνική κατάρτιση δηλαδή, τη μεταβίβαση ακόμα και το σουτ. Όταν στην Παιανία το καλοκαίρι του 2008, ήρθε ο Χεν Τεν Κάτε, εκτίμησε από την πρώτη στιγμή το ταλέντου του νεαρού Μοζαμβικανού και δούλεψε πολύ μαζί του. Στην παρουσία του Ολλανδού στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Σιμάο βελτιώθηκε αρκετά αλλά και πάλι, δεν έγινε ένα ολοκληρωμένο αμυντικό χαφ. Παράλληλα με την έλευση του Κατσουράνη, έχασε τη θέση βασικού και έγινε ένας παίχτης ειδικών αποστολών, που αγωνιζόταν είτε σε δύσκολα μας, στα οποία οι πράσινοι έπαιζαν με 4-3-3, είτε ξεκούραζε τον Ζιλμπέρτο και τον Κατσουράνη. Τον τελευταίο ένα χρόνο λοιπόν, ο Σιμάο δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα και ίσως γι' αυτό να φταίει και ο Νιόπλιας, ο οποίος ακόμα και φέτος, που η απόδοση του Ζιλμπέρτο είναι ιδιαίτερα πεσμένη, τον χρησιμοποιούσε σπάνια στη βασική ενδεκάδα...
Με την έλευση του Ζεσουάλδο Φερέιρα όμως στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ίσως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για τον Σιμάο, να πάει τα απαιτούμενα βήματα μπροστά και να γίνει ένας ολοκληρωμένος αμυντικός μέσος. Εξάλλου είναι σημαντικό για τον ίδιο, το γεγονός πως πλέον έχει απέναντί του έναν προπονητή, με τον οποίο μιλά την ίδια γλώσσα, αφού η μητρική του Σιμάο είναι η πορτογαλική. Όπως είπα και πιο πάνω, τις προηγούμενες μέρες δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο Φερέιρα δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τον Μοζαμβικανό, καθώς δεν τον χρησιμοποίησε ούτε με τη Μπαρτσελόνα ούτε με την Κέκρυρα, προτιμώντας στη θέση του, όποτε χρειάστηκε, τον Πλεσί. Η πραγματικότητα όμως, φάνηκε πως είναι διαφορετική, αφού ο Πορτογάλος προπονητής ξεκαθάρισε στον παίχτη του σε τετ α τετ που είχαν, πως τον υπολογίζει και πως στο πρόσωπό του, βλέπει έναν ποδοσφαιριστή με πλούσιο ταλέντο, που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Σιμάο είναι το πρώτο προσωπικό «στοίχημα» του Φερέιρα με κάποιον παίχτη στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε από τη θητεία του στην Πόρτο, που είναι ένα...«εργοστάσιο παραγωγής» ταλέντων, ο νέος τεχνικός του τριφυλλιού ξέρει πως να διαχειριστεί το ταλέντο του 22χρονου μέσου.
Το...μενού λοιπόν από εδώ και στο εξής για τον Σιμάο, περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρή δουλειά, ειδικά πάνω στις αδυναμίες του στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του. Και αν ο Φερέιρα κερδίσει το «στοίχημά» του με τον Σιμάο, τότε ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει πολλά. Για φανταστείτε άλλωστε, τον Σιμάο με τα εξαιρετικά ανασταλτικά προσόντα, να μπορεί να μοιράζει και να προωθεί σωστά τη μπάλα από την μεσοαμυντική προς τη μεσοεπιθετική γραμμή...Ευτυχείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου