ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΤΗΣ...


Ο Ρικάρντο Μονίζ φαίνεται πως είναι ο εκλεκτός του Κώστα Πηλαδάκη για τoν πάγκο της ΑΕΛ, αφού χτες βράδυ είχαν συνάντηση και σχεδόν συμφώνησαν σε όλα, καθώς ο νυν υπεύθυνος των ακαδημιών της Σαλτσμπουργκ, άφησε εξαιρετικές στον ιδιοκτήτη της Λάρισας....

Κατά πάσα πιθανότητα, ο διάδοχος του Γιάννη Παπακώστα βρέθηκε και δε θα είναι Έλληνας, όπως πιθανόν να επιθυμούσε αρχικά ο Πηλαδάκης, αλλά προέρχεται από τη χώρα της «τουλίπας», την Ολλανδία και έχει καταγωγή από το Σουρινάμ. Ο Ρικάρντο Μονίζ λοιπόν, παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες ως το απόλυτο φαβορί για τον πάγκο της Λάρισας, ενώ φημολογείται πως η διοίκηση της ομάδας έχει έτοιμη και δεύτερη λύση, σε περίπτωση που χαλάσει η συμφωνία με τον Ολλανδό. Για να δούμε όμως ποιος είναι ο εκλεκτός του Κώστα Πηλαδάκη...

Το who is who.

O Μονίζ γεννήθηκε στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας στις 17 Ιουνίου του 1964. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως αμυντικός στην FC Αιντχόβεν (όχι την PSV) και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ομάδα της πόλης του, τη Χάαρλεμ αλλά και τη Βαλβάικ, ενώ κρέμασε τα παπούτσια του τη σεζόν 1992-1993, αγωνιζόμενος στη Χέλμοντ Σπορτ, μόλις στα 29 του χρόνια. Ως ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να ξεχωρίσει γι' αυτό και αποχώρησε τόσο νωρίς από την ενεργό δράση.
Ξεκίνησε ουσιαστικά την ενασχόλησή του με την προπονητική, τη σεζόν 1998-1999, όταν και βρέθηκε στον πάγκο της Φέγενορντ ως βοηθός του πολύπειρου Ολλανδού, Λίο Μπενάκερ. Εκεί έμεινε για μία μόλις χρονιά, αφού από το 1999-2004, διετέλεσε προπονητής δεξιοτήτων και τεχνικής κατάρτισης στην ελβετική Γκρασκόπερς. Μετά την πενταετία που πέρασε στην Ελβετία επέστρεψε στην πατρίδα του και εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ της Αιντχόβεν, την περίοδο που προπονητής της ήταν ο Γκους Χίτινγκ. Το 2005 ο Μονίζ, άρχισε τη συνεργασία του με τον Μάρτιν Γιολ, μαζί με τον οποίο δούλεψε τόσο στην Αγγλία και την Τότεναμ, ως προπονητής δεξιοτήτων και τεχνικής, όσο και στο Αμβούργο όπου ήταν και πάλι βοηθός του νυν τεχνικού του Άγιαξ. Όταν μάλιστα το καλοκαίρι του 2009 ο Γιολ έφυγε από το Αμβούργο, αυτός παρέμεινε στο πλευρό του Μπρούνο Λαμπαντία και όταν ο τελευταίος απολύθηκε τον Απρίλιο του 2010, ανέλαβε ο ίδιος πρώτος προπονητής μέχρι και το τέλος της περιόδου. Φέτος ανέλαβε χρέη υπεύθυνου των ακαδημιών της αυστριακής Σάλτσμπουργκ.

Ο Μονίζ λοιπόν είναι ένας κοσμογυρισμένος και ιδιαίτερα έμπειρος τεχνικός, αλλά θεωρητικά τουλάχιστον, έχει το μειονέκτημα ότι, με εξαίρεση τους δύο μήνες που έκατσε στον πάγκο του Αμβούργου, δεν έχει δουλέψει πουθενά αλλού ως πρώτος προπονητής. Σίγουρα η επιλογή του Μονίζ, ο οποίος διανύει το 46ο έτος της ηλικίας του, εμπεριέχει κάποιο ρίσκο αλλά είναι το νέο «στοίχημα» του Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος αρέσκεται να επενδύει σε νεαρούς και φιλόδοξους προπονητές. Φυσικά ο Μονίζ, δεν είναι κανένας τυχαίος και γι' αυτό αρκεί μόνο και μόνο το βιογραφικό του. Επιπλέον και για τον ίδιο τον Ολλανδό, θα είναι «στοίχημα» η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Λάρισας, αφού είναι ουσιαστικά η πρώτη του δουλειά, ως πρώτος προπονητής.

Για το τέλος θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο που παρατήρησα ψάχνοντας μια φωτογραφία αλλά και το βιογραφικό του Μονίζ, για να γράψω αυτό εδώ το άρθρο. Ο Ολλανδός μοιάζει πολύ εμφανισιακά με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε, αφού άλλωστε έχουν αμφότεροι καταγωγή από το Σουρινάμ, ενώ μοιάζουν και ως περιπτώσεις προπονητών. Εξηγούμαι λοιπόν. Ο Τεν Κάτε όπως και ο Μονίζ, δεν ξεχώρισε ως προπονητής και ασχολήθηκε γρήγορα με την προπονητική, όπως και ο Μονίζ. Φυσικά ο Τεν Κάτε δούλεψε σε αρκετές ομάδες ως πρώτος προπονητής πριν γίνει βοηθός του Ράικαρντ στη Μπαρτσελόνα, αλλά του έμεινε η «ταμπέλα» του βοηθού, την οποία «ταμπέλα» μάλιστα έχει και ο Ρικάρντο Μονίζ. Μακάρι ο Μονίζ να μοιάζει στον Τεν Κάτε και ως προς τις προπονητικές του ικανότητες, όχι όμως και ως προς την απότομη συμπεριφορά και τον ευέξαπτο χαρακτήρα του. Ευτυχείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου