ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ.


Χθες παρακολουθώντας το ματς του Παναθηναϊκού με τον Πανσερραϊκό από την τηλεόρασή μου, θαύμασα τους φιλοξενούμενους και τον τρόπο παιχνιδιού τους. Ο Πανσερραϊκός μαζί με τον Ατρόμητο του Δώνη, είναι ίσως οι μοναδικές από τις θεωρητικά μικρομεσαίες ομάδες, που δεν «κακοποιούν» το ποδόσφαιρο, όταν αντιμετωπίζουν τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες....



Τα είπα και χτες για τον Πανσερραϊκό. Ο Κοκότοβιτς παρουσίασε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ μία ομάδα, η οποία δεν προσπάθησε να κλειστεί στο μισό γήπεδο και με την ιταλική μέθοδο του «κατενάτσιο» να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αντίθετα τα «λιοντάρια» έπαιξαν άνετα, ελεύθερα, χωρίς άγχος και φόβο και παρά το τελικό 2-0, δικαιούνταν κάτι καλύτερο από το χτεσινό παιχνίδι, ίσως και την ισοπαλία. Ειδικά η εικόνα του Πανσερραϊκού μετά το 25' και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν και είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς, κυκλοφορώντας με φοβερή άνεση τη μπάλα και δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες, ήταν εντυπωσιακή. Ένας φίλος μου μάλιστα, που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, μου είπε πως οι οπαδοί γύρω του αναρωτιούνταν αν αυτή η ομάδα με τα κόκκινα, ήταν η Μπαρτσελόνα. Φυσικά η σύγκριση είναι ατυχής, αλλά ενδεικτική της χτεσινής εμφάνισης του Πανσερραϊκού και του τρόπου παιχνιδιού του.

Ο Πανσερραϊκός όμως, δεν είναι η μοναδική ομάδα που εφαρμόζει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο Ατρόμητος, ειδικά από τότε που στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Γιώργος Δώνης. Ο Δώνης είναι, για μένα, ο καλύτερος Έλληνας προπονητής αυτή τη στιγμή. Είναι ένας προπονητής με έντονες επιρροές από το αγγλικό ποδόσφαιρο, που είναι και το αγαπημένο του, γι' αυτό και όλες του οι ομάδες δεν είχαν ποτέ αμυντικογενή φιλοσοφία και σπάνια κλείνονταν στο μισό γήπεδο για να πάρουν το αποτέλεσμα (αυτό γίνεται και στην Αγγλία άλλωστε). Αυτό φαίνεται τώρα στον Ατρόμητο, αυτό φάνηκε και στη Λάρισα, ακόμα και στον Ηλυσιακό, όπου έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Ο Ατρόμητος, όπως και ο Πανσερραϊκός, είναι μία ομάδα που δεν προσπαθεί να κλέψει αποτελέσματα κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους, αλλά παίζει ποδόσφαιρο και με αυτόν τον τρόπο διεκδικεί τα μεγάλα ματς. Εξάλλου αυτό έκανε και στην Τούμπα την προηγούμενη εβδομάδα, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχε τον έλεγχο του παιχνιδού και είχε περιορίσει τον ΠΑΟΚ σε ρόλο κομπάρσου.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις λεγόμενες μικρές ομάδες να ταμπουρώνονται στην άμυνά τους στα δύσκολα παιχνίδια και να εφαρμόζουν κατά γράμμα το «κατενάτσιο», οι περιπτώσεις ομάδων όπως ο Ατρόμητος και ο Πανσερραϊκός, ξεχωρίζουν και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλες τις υπόλοιπες, που πάνω-κάτω έχουν τους ίδιους στόχους. Πρόκειται για ομάδες οργανωμένες, άριστα δουλεμένες στην προπόνηση, με αυτοματισμούς και οι οποίες δεν «κακοποιούν» το ποδόσφαιρο με αυτοσκοπό το θετικό αποτέλεσμα, αλλά παίζουν τη μπάλα που ξέρουν και διεκδικούν ό,τι καλύτερο μπορούν. Γι' αυτό είναι παραδείγματα προς μίμηση. Ευτυχείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου