Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ένα παιδί που το έσκαγε από τις δουλειές της οικογένειάς του, έκανε κοπάνες από το σχολείο για να είναι κοντά στην πρώτη του μεγάλη αγάπη, τη μπάλα .
Όπως κάθε παιδί , περνούσε αρκετές ώρες με αυτήν στα πόδια του. Έπαιζε παντού , είτε σε λιβάδια είτε σε αυλές . Μεγαλώνοντας μπήκε στην ομάδα του χωριού του, την Νέα Γενεά . Συμπτωματικά, το χρώμα που είχε η εμφάνιση της Νέας Γενεάς ήταν το κίτρινο. Ένα χρώμα που έμελλε να σημαδέψει την ζωή του .
Πολύ γρήγορα έδειξε ότι άξιζε περισσότερα από το να παίζει απλά στην ομάδα του χωριού του. Έτσι τον ανακάλυψε η Βέροια και τον πήρε με υποσχετική από την Νέα Γενεά . Πριν κλίσει τα 20 χρόνια του , η ΑΕΚ θαμπώθηκε από το ταλέντο του και έκανε το παν για να τον αποκτήσει. Κάτι που δεν ήταν σύνηθες όμως , μιας και οι παίκτες από εκείνες τις περιοχές της χώρας μας, κατέληγαν σε κάποιες από τις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Παραλίγο και ο Μίμης Παπαϊωάννου να μην γλιτώσει από αυτόν τον κανόνα. Καθώς όντας πολύ μικρός είχε παίξει με την φανέλα του ετέρου Δικέφαλου του βορρά τον ΠΑΟΚ, σε ένα εφηβικό τουρνουά στην Ιταλία .
Η Ένωση όμως τον κέρδισε, έτσι το 1962 φόρεσε τελικά τον Δικέφαλο της ΑΕΚ, του νότου, αυτήν την φορά επίσημα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά « Τελικά βρέθηκα στην ΑΕΚ . Κάτι τα λεφτά που ήταν πολλά, κάτι ο Νεστορίδης που άκουγα στο ραδιόφωνο , κάτι το κίτρινο χρώμα της φανέλας. Έτσι λοιπόν πήγα σε μια από τις πιο γνωστές, για να γίνω πρώτος »
Τι στοίχησε στην ΑΕΚ ένα σχεδόν 20χρονο παιδί; Η μετεγγραφή του στην ΑΕΚ κόστισε συνολικά 175.000 δραχμές . Από αυτό το ποσό ο παίκτης καρπώθηκε τις 100.000 χιλιάδες δραχμές και τα υπόλοιπα λεφτά (75.000) κατέληξαν στη ομάδα του χωριού του. Με τα χρήματα αυτά, οι υπεύθυνοι της Νέας Γενεάς έκαναν διάφορα έργα , όπως η σκεπαστή κερκίδα στο στάδιο της Νικομήδειας .
Έργα και ημέρες στην ΑΕΚ
Ο Μίμης Παπαϊωάννου έμεινε στην Ένωση 18 χρόνια . Σε αυτά τα 18 χρόνια, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1963,1968,1971,1978,1979) και 3 κύπελλα Ελλάδος (1964,1969,1978) , μέσα σε όλα αυτά ένα νταμπλ το 1978 . Επίσης βγήκε δυο φορές πρώτος σκόρερ. Το 63-64 όπου έβαλε 29 γκολ σε 30 αγώνες πρωταθλήματος ( με μ/ο 0,96) . Όπως και το 1965-66 με 23 γκολ στο ενεργητικό του , σε 30 αγώνες πρωταθλήματος (με μ/ο 0,79) . Ο Μίμης είναι ο 6ος παίκτης σε συμμετοχές με 483 και σκόρερ με 235 γκολ στην ιστορία της ΑΕΚ .
Ευρωπαϊκές πορείες
Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν μέλος των ομάδων της ΑΕΚ που έκαναν τις ιστορικές πορείες στο Πρωταθλητριών και στο Κυπελλούχων , τις σεζόν 1968-69 και 1976-77 αντίστοιχα . Το 1968-69 η Ένωση ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα που έφτασε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ποσό μάλλον στο πρωταθλητριών (Champions league) . Στα προημιτελικά ο Μίμης και η συμπαίκτες του ήρθαν αντιμέτωποι με την Σπάρτα Τρβνα . Το πρώτο σκέλος της μονομαχίας έγινε στην έδρα της Σπάρτα Τρβνα . Ήταν ένα δύσκολο ματς , που τέλειωσε με σκορ 2-1 υπέρ των γηπεδούχων . Αυτό σκορ έπρεπε να ανατραπεί στην Νέα Φιλαδέλφεια , ώστε να γραφτεί άλλη μια ιστορική σελίδα στο βιβλίο της ΑΕΚ .
Δεν τα κατάφεραν όμως , παρά το γκολ της ισοφάρισης του Μίμη Παπαϊωάννου στο 77’ του αγώνα , με αποτέλεσμα το όνειρο να τελειώσει στα προημιτελικά για την ΑΕΚ , μια και το τελικό σκορ της αναμέτρησης ήτα το 1-1 . Διόλου ευκαταφρόνητη πορεία όμως , προπομπός για όλους αλλά και προάγγελος στους ευρωπαίους ότι την ΑΕΚ πρέπει να την πάρουν στα σοβαρά !
Κάτι που μάλλον δεν έκαναν . Έτσι η ΑΕΚ με έναν από τους μπροστάρηδες της να είναι ο Μίμης Παπαϊωάννου , την σεζόν 1976-77 ξαναχτύπησε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Αυτήν την φόρα στο τότε Κυπελλούχων , σημερινό Europa league .
Ο Δικέφαλος εκείνη την χρόνια έδειξε και πάλι τον δρόμο στις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες , φτάνοντας στους 4 της διοργάνωσης . Με καθοδηγητή τον Φράντισεκ Φάντροκ κα μια εκπληκτική ομάδα , μέλος της όποιας ήταν και ο μεγάλος Μίμης . Απέκλισαν μεγάλες ομάδες , κάνοντας απίστευτα παιχνίδια .
Ο Μίμης Παπαϊωάννου και οι συμπαίκτες του πήραν τα σκαλπ της Ντιναμό Μόσχας , της Ντέρμπι Κάουντι , του Ερυθρό Αστέρα και της ΚΠΡ . Το όνειρο δυστυχώς σταμάτησε κόντρα στην Γιουβέντους .
Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε σημαντικό ρόλο σε αυτό το παραμύθι , ως ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας εντός και εκτός γηπέδου . Μέσα σε αυτήν την πορεία ο Μίμης έβαλε 3 καθορίστηκα γκολ . Το πρώτο κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας στην Νέα Φιλαδέλφεια , όπου στο 53’ έκανε το τελικό 2-0 για την ΑΕΚ , ενώ έπαιξε και στα 90’ του αγώνα .
Τα δίχτυα τα μάτωσε πάλι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (2-0) , όπου άνοιξε το σκορ στο 18’, παίζοντας πάλι 90’ .
Ενώ το τελευταίο αλλά σημαντικότερο είναι αυτό με αντίπαλο την ΚΠΡ στο Νίκος Γκούμας . Η Ένωση είχε χάσει το πρώτο ματς στην Αγγλία με 3-0 , όμως κανείς δεν τα παράτησε . Έτσι η ομάδα του Δικέφαλου δικαιώθηκε .
Το ρολόι στην Νέα Φιλαδέλφεια έδειχνε το 81’ του αγώνα , τότε ο Μίμης Παπαϊωάννου σηκώθηκε στον αέρα και με άπιαστη κεφαλιά ισοφάρισε το 3-0 του πρώτου αγώνα . Στέλνοντας το ματς στην παράταση και κατ’ επέκταση στα πέναλτι όπου η ΑΕΚ πήρε μια μεγαλειώδη πρόκριση . Επίσης έπαιξε σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης .
Ο μεγάλος φόβος
Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ένας αθλητής που δεν σταματούσε πουθενά . Αντιμετώπισε με επιτυχία δύσκολους αντιπάλους , δύσκολα γήπεδα , δύσκολες καταστάσεις στην καριέρα του . Όπως αυτή του 1965 , που ακολούθησε την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης .
Όταν λεμέ πουθενά δεν είμαστε απολυτά ακριβείς . Ο μεγάλος Μίμης είχε μια φοβία . Μια φοβία που προσπαθούσε να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι . Αυτή δεν ήταν άλλη από την εκτέλεση πέναλτι .
Ναι αυτός ο ψυχρός εκτελεστής δεν ήθελε ούτε κατά διάνυα να βρεθεί στα 11 μέτρα . Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που ήταν αναπόφευκτο να βρεθεί απέναντι από τον αθλητικό του φόβο .
Μια από αυτές , ίσως η σημαντικότερη αλλά και δυσκολότερη , ήταν όταν το ημερολόγιο έγραφε 06/03/1977 . Εκείνη την ημέρα η αγαπημένη ΑΕΚ του Μίμη Παπαϊωάννου , ήρθε αντιμέτωπη με την ΚΠΡ . Στην ρεβάνς της εκτός έδρας ήττας με 3-0 στην Αγγλία . Η ομάδα του Φάντροκ δεν τα παράτησε . Στα 90’ του αγώνα στο Νίκος Γκούμας η ΑΕΚ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα , με δυο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου στο 81’ .Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ματς να πάει στα πέναλτι . Ο τότε προπονητής ξέροντας τον φόβο του Μίμη δεν τον έβαλε στην λίστα με τους πρώτους πέντε .
Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπήρξε νικητής από τα πέντε πρώτα πέναλτι , οπότε η διαδικασία συωεχίστηκε . Οι μόνοι διαθέσιμοι ήταν οι Νικολάου , Μαύρος και ο Μίμης Παπαϊωάννου . Ο Μαύρος ήταν τραυματίας , με μπανταρισμένο πόδι , έτσι βγήκε εκτός συναγωνισμού . Ο Φάντροκ δεν άφηνε με τίποτα τον Νικολάου να εκτελέσει το πέναλτι . Χωρίς ο ήρωας μας να μπορεί να κάνει κάτι το πήρε απόφαση και ξεκίνησε να προχωρά προς την άσπρη βούλα . Τι περνούσε εκείνη την ώρα από το μυαλό του ; Μας το απαντά ο ίδιος σε παλαιότερη δήλωση του : «Εκείνο το βράδυ φοβόμουν να κτυπήσω το πέναλτι . Αν το έχανα και δεν προκρινόμασταν , ότι είχα κάνει μέχρι τότε θα σκιαζόταν από αυτό . Για αυτό και σούταρα το τελευταίο . Περπατώντας από το κέντρο προς την μπάλα τα πόδια μου έτρεμαν . Πήρα μια βαθιά ανάσα και σούταρα δυνατά . Ευτυχώς ήμουν τυχερός » .
Η Ρεάλ , η μεταγραφή και η τουρνέ στην Γερμάνια
Στης 12/05/1965 η ΑΕΚ έδωσε έναν φιλικό αγώνα κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στην Νέα Φιλαδέλφεια , παρουσία 30.000 θεατών (χωρητικότητα 29.158) . Το φιλικό έληξε χωρίς νικητή , με σκορ 3-3 . Από τα 3 γκολ της Ένωσης ο Μίμης Παπαϊωάννου πέτυχε τα δύο αλλά είχε και πολύ καλή απόδοση γενικά . Έτσι τράβηξε τα βλέμματα των ανθρώπων των Μερένγκες αλλά και του προπονητή τους Μιγκέλ Μουνιόθ . Οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν πρόταση στην ΑΕΚ για να τον αποκτήσουν .
Οι Ισπανοί έκαναν πρόταση στην ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου , προσφέροντας 3 εκατομμύρια δραχμές στην Ένωση και 750.000 δραχμές στον παίκτη για 3 χρόνια συμβόλαιο , ποσά τεράστια για την εποχή . Οι διοικούντες της ΑΕΚ δεν απαντούσαν γρήγορα μια και ο κόσμος δεν ήθελε να χάσει τον καλύτερο παίκτη της ομάδας τους .
Για να πιέσει τις καταστάσεις αλλά και για να δείξει την δυσαρέσκεια του , Ο Μίμης Παπαϊωάννου εγκατέλειψε την αγαπημένη του ομάδα με ένα «τρικ» . Αυτό της τουρνέ στην Γερμανία μαζί με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου , όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης , η Μαρινέλλα και ο Χρήστος Νικολόπουλος . Αυτήν την φορά έδειξε το ταλέντο του σε ένα άλλο κεφάλαιο της ζωής του , το τραγούδι .
Ακόμα και εκεί όμως δεν μπορούσε να αποχωριστεί την αγαπημένη του στρογγυλή θεά , για αυτό έκανε καθημερινά προπονήσεις στον κήπο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στην Γερμανία . Έτσι θέλοντας να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο έκανε μια πρόταση στην διοίκηση της ΑΕΚ . Αυτή ήταν, είτε να τον δώσουν στην Ρεάλ, είτε να μείνει στην ΑΕΚ και αυτή να του δώσει 500.000 δραχμές .
Ο ίδιος δικαιολογεί την κίνηση του αυτή λέγοντας : « Το ποσό ήταν μεγάλο και δεν μπορούσα να το αρνηθώ . Είχα οικογενειακές υποχρεώσεις , πάντρεψα τις δυο ξαδέρφες μου με αυτά τα χρήματα και μάλλον ήταν λάθος μου που δεν μπήκα στην συνέχεια στην ΔΕΗ »
Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια
Στην τουρνέ της Γερμανίας το 1965 , ο Μίμης Παπαϊωάννου απέκτησε φιλικές σχέσεις με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο . Για να γεμίσουν τον χρόνο τους έκαναν διάφορες συζητήσεις γα την κοινή αγάπη τους , την ΑΕΚ . Σε μια από αυτές ο Χρήστος Νικολόπουλος γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ύμνου για την Ένωση .
Αυτή η ιδέα υλοποιήθηκε το 1971 , όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου μαζί με την υπόλοιπη ομάδα της ΑΕΚ πήγαν στα μπουζούκια να γιορτάσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εκεί αναζωπυρώθηκε η ιδέα του ύμνου από τον Χρήστο Νικολόπουλου , ο οποίος εμφανίζονταν στο μαγαζί . Έτσι ο Μίμης Παπαϊωάννου μαζί με τους Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο πήγαν στον γνωστό στιχουργό και συνθέτη Χρήστο Κολοκοτρώνη , για να του ζητήσουν να γράψει στίχους πάνω στην μουσική που είχε γράψει ο Νικολόπουλος με την βοήθεια του Στέλιου Καζαντζίδη (δεν κάνει την «δεύτερη φωνή» στον ύμνο ) . Ώστε να τραγουδήσει αυτήν την σύνθεση ο Μίμης Παπαϊωάννου .
Στους πρώτους 4 μήνες κυκλοφορίας του δίσκου πουλήθηκαν 50.000 αντίτυπα , με τα έσοδα να φτάνουν 20.000 δραχμές . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε μισθός του Μίμη Παπαϊωάννου στην ΑΕΚ ήταν 3.000 δραχμές . Ενώ στις μέρες μας έχει ξεπεράσει της 200.000 πωλήσεις .
Ο δίσκος αυτός από την μια μεριά είχε τον ύμνο της ΑΕΚ και από την άλλη ένα λαϊκό τραγούδι αποτελούμενο από του ιδίους συντελεστές με τον ύμνο , με τίτλο «Μες στην φωτιά μου» .
Στον δίσκο έγινε και η σχετική προώθηση . Για παράδειγμα , το Σεπτέμβρη του 1971 η ΑΕΚ μετέβη στο Μιλάνο για έναν ευρωπαϊκό αγώνα με την Ίντερ . Η τότε αποστολή της ΑΕΚ πήρε μαζί της 40 δίσκους του ύμνου, για να τους δωρίσει στους Ιταλούς .
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι ο Τζιακίντο Φακέτι σε μια πρόσφατη επίσκεψη του στην χώρα μας , να ρωτήσει τον Μίμη Παπαϊωάννου αν τραγουδάει ακόμα .
Κεφάλαιο Αμερική
Έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια προσφοράς στην φανέλα της ΑΕΚ , ο Μίμης Παπαϊωάννου πήγε στην Αμερική οπού αγωνίστηκε για μια χρονιά ως παίκτης και προπονητής στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης . Εθισμένος στους τίτλους όπως ήταν , κέρδισε το νταμπλ στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο όπου συμμετείχε η ομάδα .
Ακόμα και στην ηλικία τον 39 χρόνων όπου ήταν , το ταλέντο του έλαμπε εκτυφλωτικά . Αναγκάζοντας την κορυφαία επαγγελματική λίγκα (NALS) της χώρας να του προσφέρει μια θέση στο πρωτάθλημα της . Την οποία δεν αποδέχτηκε μια και λόγο ηλικίας είχε αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο . Μια απόφαση που τήρησε .
Ο Μίμης στην Εθνική Ελλάδος
Στη Εθνική ομάδα ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε 61 φορές , κάτι που ήταν ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα , με τις 29 από αυτές να είναι ο αρχηγός . Ενώ πέτυχε και 20 γκολ με το εθνόσημο . Από τα οποία τα 16 έχουν σημειωθεί με σουτ και τα υπόλοιπα 4 με κεφαλιές
Φιλανθρωπία και προπονητική
Το ντεμπούτο του έγινε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου του 1963 , στο φιλικό αγώνα Κύπρου-Ελλάδας στο παλαιό ΓΣΠ της Λευκωσίας . Ενώ η αυλαία του έπεσε την Τετάρτη 24 Μαΐου του 1978 , με αντίπαλο την Φινλανδία στο Ολυμπιακό στάδιο του Ελσίνκι για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1980 . Σε αυτόν το αγώνα ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν αυτός που φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού .
Το τέλος μιας μεγάλης και συνάμα σπουδαίας καριέρας ακολούθησε μια προσπάθεια για την προπονητική καταξίωση στην Ελλάδα . Μετά από το επιτυχημένο πέρασμα ως παίκτης/προπονητής από τον Παγκύπριο Νέας Υόρκης . Έπειτα όμως από ένα μη επιτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο της Κέρκυρας , ο Μίμης Παπαϊωάννου αποφάσισε ότι η προπονητική δεν είναι κάτι που του ταιριάζει .
Με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με τα μικρά παιδιά . Είτε προπονώντας τα σε ακαδημίες είτε προσφέροντας τους τις γνώσεις του .
Σε αυτήν την κοινωνική δράση έχει ως σύμμαχο το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . Όλα όρχησαν το 2003 , το πρόγραμμα περιλαμβάνει : επίσκεψη του Μίμη Παπαϊωάννου σε 15 σχολεία της χώρας (έχουν προτεραιότητα τα σχολεία της επαρχίας) , διοργάνωση τουρνουά υπό το όνομα «Κύπελλο ήθους Μίμη Παπαϊωάννου» (οπού συμμετέχουν τα παιδιά των σχολείων) και σχολή ποδοσφαίρου οπού τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και την σωστή νοοτροπία που πρέπει να έχουν , από έναν άνθρωπο που έχει να δώσει πολλά στην νεολαία . Πριν από κάθε τουρνουά ο Μίμης Παπαϊωάννου συνηθίζει να λέει : «Αυτό το τουρνουά έχει στόχο να αναδείξει την ιδέα του «ευ αγωνίζεσθε» στους μικρούς αθλητές και να καλλιεργήσει την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ποδοσφαιρικής αξίας» .
Για τον Μίμη Παπαϊωάννου έχουν μιλήσει πολύ καταξιωμένοι του χώρου και μη , έχοντας πει την γνώμη τους για τον άνθρωπο , τον αθλητή και τον μύθο . Ένας από αυτούς είναι ο '' Μεγ’ Αλέξανδρος '' του Ελληνικού ποδοσφαίρου , ο Γιώργος Κούδας . Ο οποίος αν και είναι ο ίδιος ένα τοτέμ του Ελληνικου ποδοσφαίρου είπε αναφερόμενος στον Μίμη Παπαϊωάννου : «Ήταν πάντα το είδωλο μου . Από την μέρα που ξεκίνησα ήθελα να του μοιάσω , αλλά δεν τα κατάφερα γιατί ήταν... ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ! » .
πηγή sportsview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου