ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Πέφτουν!

Διώξεις, προσαγωγές, συλλήψεις, καταζητούμενοι... Οροι που αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα. Για τις ομάδες δεν έχει ακουστεί επίσημα κουβέντα. Κι, όμως, είναι αυτό που απασχολεί αρκετούς. Η «SportDay» ρώτησε κι έμαθε τι είναι το πιθανότερο να συμβεί και με τους συλλόγους που παρουσιάζονται ως έμμεσα εμπλεκόμενοι....


Απαραίτητη για να προχωρήσει ο συλλογισμός η εξής διάκριση: είναι διαφορετική η περίπτωση της Καβάλας, του Ολυμπιακού Βόλου και της Ηλιούπολης με όλες τις υπόλοιπες ΠΑΕ, άνθρωποι των οποίων κατηγορούνται βάσει της εισαγγελικής έρευνας. Η φερόμενη ως πρωταγωνιστική δράση των Αχιλλέα Μπέου, Μάκη Ψωμιάδη και Γιώργου Τσακογιάννη μοιάζει να είναι καταδικαστική και για τις ομάδες τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία από τις τρεις αυτές ομάδες δεν μπορεί να αποφύγει τον υποβιβασμό. Μάλιστα, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η κατηγορία που θα «χάσει» καθεμία από τις προαναφερθείσες ΠΑΕ θα είναι μία ή περισσότερες. Το πιθανότερο είναι, πάντως, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα να «μετακομίσουν» στη Football League και η Ηλιούπολη στη Football League 2. 
Κίνδυνο αρκετά περιορισμένο σε σχέση με τις προαναφερθείσες ΠΑΕ αντιμετωπίζουν κι όλοι οι άλλοι σύλλογοι, παράγοντες των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους κατηγορουμένους.  Τα άρθρα του ΚΑΠ που προβλέπουν υποβιβασμό είναι το 21 και το 26. Το πρώτο αναφέρεται σε παραβάσεις σχετικές με δωροδοκία και προβλέπει τη παραγραφή των αδικημάτων σε 3 έτη. Το 2ο αναφέρεται σε δυσφήμιση του αθλήματος και η παραγραφή των αδικημάτων γίνεται ένα μήνα μετά. Στην περίπτωση των τριών (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Ηλιούπολη) είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 26 διότι το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης περιγράφεται ως διαρκές από την εισαγγελία.


ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισαγγελικό πόρισμα βρίσκεται και στα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Νιόν της Ελβετίας. Με αφορμή την εμπλοκή στην υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος έχει ήδη κληρωθεί να παίξει με μία εκ των Ραντ ή Τρε Πένε, η ΟΥΕΦΑ ζήτησε και πήρε τα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει αν ο σύλλογος θα αγωνιστεί κανονικά στις 14 Ιουλίου, αν θα αποφασίσει να δώσει «bye» την πρόκριση στον νικητή του ζευγαριού Ραντ - Τρε Πένε ή αν τη χαμένη θέση του Ολυμπιακού Βόλου αναπληρώσει κάποια άλλη ομάδα από το ελληνικό πρωτάθλημα. Η ΟΥΕΦΑ ενδεχομένως να εξετάσει και τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 68
Από την ποινική δίωξη που ισχύει τώρα μέχρι την ακροαματική διαδικασία θα κυλήσει αρκετός χρόνος, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες. Συγκεκριμένα, μετά την ποινική δίωξη αναλαμβάνει ο ανακριτής, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους 68 διωκόμενους. Εφόσον ο ανακριτής εκτιμήσει ότι τα αδικήματα που έχουν διαπράξει επισύρουν ποινές άνω των δέκα ετών, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα διατάσσει την προφυλάκισή τους. Εγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εκτός απροόπτου δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Οταν ολοκληρωθεή η ανακριτική διαδικασία και για τους 68, τότε ο ανακριτής στέλνει τον φάκελο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου με βούλευμα να αποφασίσει την παραπομπή τους ή όχι σε δίκη. Η απόφαση του Σ.Π. μπορεί να εφεσιβληθεί. Τότε η υπόθεση θα εξεταστεί αμετάκλητα από το Συμβούλιο Εφετών. Εφόσον το Σ.Ε. με το αμετάκλητο βούλευμά του αποφασίσει την παραπομπή στο δικαστήριο, τότε οι παραπεμπόμενοι για κακουργηματικές πράξεις εκπίπτουν των αξιωμάτων τους είτε στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου είτε στις διοικήσεις των ΠΑΕ. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα μέχρι την καταδίκη ή την αθώωση των 68 διωκομένων.

πηγη sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου