ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

H UEFA καλεί ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ


Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα οδηγηθούν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, με αφορμή τις οφειλές τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΑΕΚ οι οφειλές της οποίας φέρεται να είναι του επιπέδου των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για τον ΠΑΟΚ οι οφειλές του οποίου φέρεται να είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παναθηναϊκός φέρεται να οφείλει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο.
Η μεγαλύτερη ποινή την οποία αντιμετωπίζουν οι ομάδες είναι η απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Εκτός από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA υπάρχει και η επιτροπή εφέσεων που θα εξετάζει τις υποθέσεις, εφόσον χρειαστεί, σε δεύτερο και τελευταίο βαθμό. Ο έλεγχος που γίνεται από φέτος αφορά μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των συλλόγων προς ποδοσφαιριστές. Το οικονομικό φερ πλέι αναμένεται να ισχύσει πλήρως από την επόμενη σεζόν βασιζόμενο στο δόγμα «μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις».
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο έλεγχος των ομάδων διεξάγεται από την UEFA με βάση τα στοιχεία που ζητούνται από τις ομάδες και αποστέλλονται μέσω της ΕΠΟ στην Ελβετία. Παράλληλα με αυτόν τον έλεγχο θα «τρέξει» και το σύστημα της εγχώριας αδειοδότησης που πέρυσι εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Αυτές τις ημέρες γίνονται συζητήσεις για το ποια κριτήρια θα υιοθετηθούν για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, ποια θα είναι η ποινή για τις ομάδες που θα κριθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και ποιοι θα κάνουν τον έλεγχο των ΠΑΕ.
Για να επιστρέψουμε στο «οικονομικό φερ πλέι» της UEFA, oι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν μια ορθολογική πολιτική στη διαχείριση των εσόδων τους και στον τρόπο που σπαταλούν χρήματα, ώστε να μπορέσουν να παίρνουν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το «οικονομικό φερ πλέι» της UEFA βασίζεται σε έκθεση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που ολοκληρώθηκε το 2008.
Σύμφωνα με αυτήν η συνολική ζημία των ευρωπαϊκών συλλόγων κορυφαίου επιπέδου ήταν 578 εκατομμύρια ευρώ. Το 65% των εσόδων τους δαπανήθηκε σε μισθούς, ενώ το 47% των συλλόγων αυτού του επίπεδου κατέγραψε ζημίες.
Ο παρεμβατισμός της UEFA μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αποσκοπεί, όπως οι αξιωματούχοι της τονίζουν, στη σωτηρία των συλλόγων και όχι στην τιμωρία τους. Ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει τονίσει ότι «με το οικονομικό φερ πλέι η UEFA επιθυμεί να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη υγεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», και προσθέτει: «Ο βασικός στόχος είναι οι σύλλογοι να προβαίνουν σε έξοδα που είναι ανάλογα με τους πόρους που έχουν».
Οι σύλλογοι είναι ήδη υποχρεωμένοι να υποβάλουν στην αρμόδια επιτροπή της UEFA σχέδιο και πληροφορίες για τον μελλοντικό δημοσιονομικό τους προγραμματισμό.
Το αποτέλεσμα που η UEFA επιθυμεί να φέρει είναι η ισορροπία στα οικονομικά των συλλόγων, η στροφή στην παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών και στη βελτίωση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων.
Η αρμόδια επιτροπή που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση των συλλόγων και έχει την ευθύνη του προγράμματος αποτελείται από τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Ζαν-Λικ Ντεάν και μέλος της είναι και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, κάτι που δείχνει τη σημασία και τη βαρύτητα που η UEFA δίνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου