ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

AND THE WINNER IS...JESUALDO FERREIRA!

O  Ζεσουάλδο Φερέιρα λοιπόν, ο οποίος αυτή την ώρα φθάνει στη χώρα μας, θα είναι κατά 99,9% ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, αφού πρώτα βέβαια συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ομάδας, Νικόλα Πατέρα. Ο 64χρονος Πορτογάλος τεχνικός, ήταν από την αρχή το φαβορί για τον πράσινο πάγκο και τελικά η εμπειρία του, η προσωπικότητά του και η έντονη επιθυμία του να έρθει και να δουλέψει στον Παναθηναϊκό, ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν την...ισχυρή τριανδρία του τριφυλλιού (Πατέρας-Αντωνίου-Φρέιτας) στην απόφαση για την πρόσληψή του....




Η καριέρα του.

Ο Φερέιρα λοιπόν, γεννήθηκε στις 24 Μαίου του 1946 στη Μιραντέλα της Πορτογαλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν καθηγητής προπονητικής, σε σχολή της Λισαβόνα και μαθητής του μάλιστα ήταν και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Η προπονητική του καριέρα, άρχισε το 1981 στη Ρίο Μάριο. Ακολούθησαν η Τορένσε, η Ακαντέμικα Κοίμπρα, η Ατλέτικο, η Αμαδόρα (είχε βοηθό τον Μουρίνιο) και η Φαρ Ραμπάτ του Μαρόκο. Το 1996, ανέλαβε την εθνική ελπίδων της Πορτογαλίας και ουσιαστικά από τότε άρχισε να γίνεται πιο γνωστός, αφού ανέδειξε πολλούς σημερινούς Πορτογάλους ποδοσφαιριστές. Το 2000 μάλιστα εξαργύρωσε την καλή φήμη, που απέκτησε με τη δουλειά του στην ελπίδων της Πορτογαλίας και έκατσε στον πάγκο της Αλβέρκα. Η παρουσία της Αλβέρκα στην πορτογαλική λίγκα με τον Φερέιρα στον πάγκο της, ήταν θετική και το 2002, ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, στα 56 του! Ο πρόεδρος της Μπενφίκα Φελίπε Βιέρα, του έκανε πρόταση να αναλάβει τους «αετούς» της Λισσαβώνας και ο Φερέιρα δε θα μπορούσε να την αρνηθεί. Η παρουσία του όμως, στον πάγκο της Μπενφίκα ήταν σύντομη, αφού απολύθηκε μετά από αποκλεισμό στο κύπελλο από ομάδα της τρίτης κατηγορίας.
Το «μπαμ» στην καριέρα του, ήρθε στο διάστημα 2003-2006, κατά το οποίο ήταν ο προπονητής της Μπράγκα. Τον Απρίλιο του 2003 λοιπόν, ανέλαβε τη Μπράγκα, η οποία ήταν από τα φαβορί για τον υποβιβασμό και τελικά την οδήγησε στην παραμονή. Τα επόμενα τρία χρόνια όμως, η πορεία της ομάδας, ήταν η ακριβώς αντίστροφη, αφού η Μπράγκα με τον Φερέιρα στον πάγκο της έφτασε στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Κατέκτησε μάλιστα δύο φορές την τέταρτη θέση και μία την πέμπτη. Το 2006 λοιπόν, μετακινείται στην Μποαβίστα, αλλά η αποχώρηση του Κο Αντριάνσε από τον πάγκο της Πόρτο, τον φέρνει τελικά στα μέσα Αυγούστου στους πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, οι οποίοι κατέβαλαν και περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στη Μποαβίστα για να τον κάνουν δικό τους. Η πορεία του από εκεί και πέρα είναι λίγο πολύ γνωστή. Κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με την Πόρτο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Πορτογαλία, ενώ πήρε και ένα κύπελλο και γενικά η Πόρτο στο διάστημα της παρουσίας του στον πάγκο της, έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε δύο φορές στους 16 και μία φορά στους 8, όπου και αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πέρυσι η χρονιά κρίθηκε αποτυχημένη και στα μέσα Ιουνίου, αποδέχθηκε την πρόταση της Μάλαγα, με τους νεοφερμένους Άραβες ιδιοκτήτες και μετακινήθηκε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Απολύθηκε όμως πριν από λίγες εβδομάδες, αφού η ομάδα βρισκόταν στην επικίνδυνη ζώνη.

Η κόντρα με τον Μουρίνιο...

Κάτι το πολυπαιγμένο από την πρώτη στιγμή που ο Φερέιρα παρουσιάστηκε ως το φαβορί για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, είναι η κόντρα του με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Φερέιρα, είχε μαθητή τον «εκλεκτό» στο Superior Institute for Physical Education της Λισαβόνας, όπου και δίδασκε, ενώ το 1991 ήταν βοηθός του στην Αμαδόρα. Το 2002 όμως, ο Μουρίνιο αρνήθηκε να κάτσει και πάλι δίπλα του, αυτή τη φορά στον πάγκο της Βαλένθια και τότε ουσιαστικά ήρθε η ρήξη. Ο Μουρίνιο μάλιστα, έγραψε κάποτε στο πορτογαλικό περιοδικό «Record», για τον Φερέιρα: «Ο ένας είναι προπονητής με 30 χρόνια καριέρας, ενώ ο άλλος με τρία. Ο ένας με τα 30 χρόνια καριέρας, δεν έχει κερδίσει ποτέ τίποτα, ενώ ο άλλος με τα τρία χρόνια καριέρας έχει κερδίσει πολλά. Ο ένας που προπονεί για 30 χρόνια έχει τεράστια καριέρα, ενώ ο άλλος που προπονεί για τρία έχει μικρή καριέρα. Ο ένας με τα 30 χρόνια καριέρας θα ξεχαστεί όταν την σταματήσει, ενώ ο άλλος με τα τρία χρόνια καριέρας μπορεί να την σταματήσει αυτή τη στιγμή και να μην διαγραφεί ποτέ από την ιστορία. Αυτή μπορεί να είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου που δούλευε για 30 χρόνια, αλλά ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει άλογο».

"Δάσκαλος", μετρ στην τακτική και δουλειά με τους νέους...

Εξαιτίας του ότι ήταν καθηγητής προπονητικής, του έχει μείνει το παρατσούκλι "δάσκαλος". Γενικά ο Φερέιρα, θεωρείται στην Πορτογαλία, ως ένας από τους μεγάλους θεωρητικούς του ποδοσφαίρου και ίσως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τον επέλεξαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, δεδομένου ότι η εικόνα των πρασίνων, ήταν εικόνα αδούλευτης τακτικά ομάδας, χωρίς αυτοματισμούς και συνεργασίες. Παράλληλα, λόγω και της θητείας του στην εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας, ο Φερέιρα συνηθίζει να δουλεύει και με νέους και αυτό είναι θετικό τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά. Το...ευαγγέλιό του, όσον αφορά τα συστήματα, είναι το 4-3-3, το οποίο εφάρμοζε στην Πόρτο, αλλά δεν ταίριαξε με τη Μάλαγα. Έτσι θα δουλέψει σε ένα σύστημα, που είναι γνωστό στους παίχτες του Παναθηανικού.

Ισχυρή προσωπικότητα και χαμηλών τόνων...

Στην Πορτογαλία λένε πως είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, κάτι σαν τον Σάντος, τις τελευταίες μέρες όμως, με τις συνεχείς συνεντεύξεις του για τον Παναθηναϊκό, έχει βαλθεί να αποδείξει το αντίθετο...Πάντως ο Φερέιρα γενικά, λόγω και της μέχρι τώρα πορείας του, είναι βέβαιο πως θα εμπνεύσει το σεβασμό στους νέους του παίχτες, αφού άλλωστε είναι μια ισχυρή προσωπικότητα.

Αν και στο θέμα του προπονητή τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, ειδικά στην Ελλάδα, η περίπτωση του Φερέιρα, είναι αυτή που εμπεριέχει και το λιγότερο ρίσκο συγκριτικά με τους άλλους υποψηφίους για τον πράσινο πάγκο. Είναι άλλωστε ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία, κάτι που θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί σύντομα στα ελληνικά δεδομένα. Θα χρειαστεί βέβαια πίστωση χρόνου και στήριξη για να κάνει τη δουλειά του ήσυχος. Ο άνθρωπος δεν είναι κανένας τυχαίος και σίγουρα η ηλικία του δε λέει τίποτα. Εξάλλου πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως παρουσιάζεται ενθουσιασμένος, με την προοπτική του Παναθηανικού. Αυτά για τώρα. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής του Παναθηανικού του Φερέιρα. Ευτυχείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου