ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

"EL PIBE".


Τον αποκαλούν "el pibe", το παιδί δηλαδή, αφού είχε πάντα, καρδιά μικρού παιδιού. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται μόνο και μόνο από το άκρως περίεργο κούρεμα, που είχε σε όλη του την ποδοσφαιρική διαδρομή. Ο τύπος στον οποίο αναφέρομαι, είναι ο Κάρλος Βαλντεράμα, μια από τις πιο cult φιγούρες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και φυσικά, ο Βαλντεράμα υπήρξε και ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής....



Τα πρώτα βήματα...

Ο Βαλντεράμα γεννήθηκε στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1961. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ουνιόν Μαγκνταλένα και το 1984, μετακινήθηκε σε μια από τις καλύτερες ομάδες εκείνη την εποχή στην Κολομβία, τη Μιγιονάριος. Εκεί όμως έμεινε μόνο ένα χρόνο, χωρίς να εντυπωσιάσει και την αμέσως επόμενη χρονιά βρέθηκε στη Ντεπορτίβο Κάλι.

Η καταξίωση...

Η διετία που πέρασε στη Ντεπορτίβο Κάλι, ήταν καθοριστική για την καριέρα του, αφού με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε με την ομάδα από το Εκουαδόρ, γνώρισε ουσιαστικά την καταξίωση, έφτιαξε το όνομά του και προσέλκυσε τα βλέμματα των Ευρωπαίων. Στη Ντεπορτίβο λοιπόν, έμεινε για δύο μόνο χρόνια, από το 1985 έως και το 1987, αφού ήταν πια έτοιμος για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του.

Σταθμοί στην Ευρώπη, η Μονπελιέ και η Βαγιαδολίδ...

Το 1988 ο Βαλντεράμα έκανε το ταξίδι για την Ευρώπη. Η ομάδα που τον απέκτησε, μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις και με την εθνική ομάδα της Κολομβίας, ήταν η Μονπελιέ. Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός, παρέμεινε στο γαλλικό νότο για δύο μόνο χρόνια και γενικά η παρουσία του ήταν συμπαθητική (77 συμμετοχές και 5 γκολ). Τη σεζόν 1990-1991, ο "el pibe" μετακόμισε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ, ενώ είχε προηγηθεί ένα πολύ καλό Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας του, μαζί με παίχτες όπως ο Ασπρίγια, ο Ρενέ Χιγκίτα και ο Αντρές Εσκομπάρ. Η παρουσία του στην Ισπανία όμως, ήταν σύντομη, αφού αγωνίστηκε μόλις σε 17 ματς πετυχαίνοντας και 1 γκολ.

Επιστροφή στην Κολομβία και MLS...

Στα μέσα του 1992 ο Βαλντεράμα επέστρεψε στην πατρίδα του και συγκεκριμένα, την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Την αμέσως επόμενη χρονιά, μετακόμισε στην Ατλέτικ Τζούνιορ, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Κολομβίας, το 1993 και το 1995. Ακολούθησε, η περιήγησή του στο MLS. Στην Αμερική, αγωνίστηκε σε τρεις ομάδες, την Τάμπα Μπέι Μιούτινι, τους Μαϊάμι Φιούσιον και τους Κολοράντο Ράπιντς, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2002.

Εθνική ομάδα...

Με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Κολομβίας, ο Βαλντεράμα πραγματοποίησε 111 συμμετοχές και σημείωσε 11 γκολ. Γενικά, ήταν η «σημαία» της ομάδας και μαζί σε παίχτες όπως ο Ασπρίγια, ο Χιγκίτα και ο Εσκομπάρ, συνέθεσαν μια πολύ καλή ομάδα, που ξεχώρισε σε κάποιες διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ του 1990.

Ξεχωριστό στυλ όχι μόνο στο μαλλί...

Το μαλλί του τραβούσε πάντα την προσοχή, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο Βαλντεράμα δεν έκλεβε τις εντυπώσεις και με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως το 2004, συμπεριλήφθηκε σε λίστα της FIFA, με τους 125 καλύτερους εν ζωή ποδοσφαιριστές. Εξάλλου ξεχώριζε για το στυλ παιχνιδιού του, αφού μπορεί να μη έτρεχε πολύ, αλλά με τις σωστές του τοποθετήσεις, τις «μαγικές» του μεταβιβάσεις και τα φοβερά αθλητικά του προσόντα, κάλυπτε τις όποιες αδυναμίες του. Υπήρξε ένα πολύ καλό δεκάρι με σπουδαία τεχνική κατάρτιση και πολύ μυαλό στο παιχνίδι του, σε μια εποχή που ευνοούσε την ύπαρξη τέτοιων παιχτών. Δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής, που έχει βγάλει ποτέ η Κολομβία. Ευτυχείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου