ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η «για τα μάτια του κόσμου» έρευνα στα στημένα

Διαβάστε το άρθρο του Βασίλη Σαμπράκου στο σημερινό (8/12) φύλλο της SportDay για την έρευνα στα στημένα και τις κινήσεις που έγιναν... για τα μάτια του κόσμου!
Πριν από λίγες μέρες ο 9ος τακτικός ανακριτής Γιώργος Κασίμης πέρασε την πόρτα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μοιραστεί μαζί του τις ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη της δικογραφίας των στημένων αγώνων. Για να εξηγήσει δηλαδή στον προϊστάμενό του ότι μετά από πέντε μήνες μεθοδικής έρευνας η υπόθεση βρίσκεται στην ίδια δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν από τον Ιούνιο, δηλαδή τον καιρό που οι εισαγγελείς Ράικου και Παπανδρέου του έστελναν τη δικογραφία: οι κατηγορίες δεν «δένουν», η εγκληματική οργάνωση καταπίπτει, και τα ευρήματα στηρίζουν μόνο το αδίκημα του στησίματος και το πλημμέλημα του παράνομου στοιχηματισμού και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομο στοιχηματισμό.
Σε απλά ελληνικά, ο ανακριτής πήγε να πει στον εισαγγελέα ότι αυτή είναι μια «άδεια» δικογραφία. Αποτέλεσμα; Σε μια υπόθεση στην οποία από την αρχή μέχρι σήμερα όλα έχουν γίνει για το θεαθήναι, για τις εντυπώσεις, είμαστε μπροστά σε ακόμη μια εξέλιξη για τις εντυπώσεις: η Ολομέλεια Εφετών θα συνεδριάσει στις 15 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει να πάρει την υπόθεση των στημένων από τα χέρια αυτού του ανακριτή και να την αναθέσει σε άλλον. Για να στείλει προς την κοινωνία το μήνυμα ότι φταίει ο κακός ανακριτής που η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει πολύ, που η έρευνα δεν έσκαψε σε μεγαλύτερο βάθος, που την πληρώνουν μόνο μερικά ψάρια μικρού ή μεσαίου μεγέθους και όχι μεγαλύτερα, δηλαδή τα μεγάλα.
Ο ανακριτής θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, θα λεκιαστεί με τους χαρακτηρισμούς «ο ανακριτής που άφησε ελεύθερο τον Ψωμιάδη» και «ο ανακριτής που οι καλές εισαγγελείς του έδωσαν μια φοβερή και τρομερή δικογραφία, πάσα σε κενό τέρμα και εκείνος αστόχησε» και όλα στο ποδόσφαιρο, στις ερευνητικές αρχές και τη δικαιοσύνη θα λειτουργούν καλύτερα.
Γιατί το κάνουν τώρα αυτό οι δικαστές; Γιατί του παίρνουν τώρα αυτή την υπόθεση από τα χέρια μολονότι υπάρχουν σαφή στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έρευνα ο ανακριτής, που είναι κοντά σε σημαντικά νέα ευρήματα αυτή την εποχή; Η πρώτη, ρηχή ανάγνωση οδηγεί στην έκδοση Ψωμιάδη, που φαίνεται ότι θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ε, αφού θα φέρουν τον Μάκη, να μην τον πάνε πάλι στον ανακριτή που τον άφησε ελεύθερο. Η βαθύτερη ανάγνωση όμως οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα: οι εισαγγελικές αρχές έχουν ενοχληθεί από τη θέση του ανακριτή ότι αυτή είναι μια δικογραφία για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα. Αυτοί που θίγονται από αυτή τη διαπίστωση καλλιέργησαν μια εντύπωση ότι ο ανακριτής δεν κινείται. Και τώρα, που θα φύγει η υπόθεση από τα χέρια του Κασίμη, θα εμφανιστούν τα κείμενα που θα δημιουργούν την εντύπωση ότι θα γίνει μια σοβαρή ανακριτική δουλειά, όχι σαν του 9ου ανακριτή…
Ολως τυχαίως προ ημερών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ για να παραδεχθεί ότι οι δικές τους έρευνες δεν έφεραν κάποιο σημαντικό εύρημα σε αυτή την υπόθεση, και λίγες ημέρες αργότερα η Πόπη Παπανδρέου παραιτήθηκε από εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αφού προηγουμένως πήρε την έρευνα για τον Ψωμιάδη από τα χέρια του ΣΔΟΕ για να τη δώσει σε μια περιφέρεια.
Θα μπορούσα να αραδιάσω μια σειρά από στοιχεία αυτής της υπόθεσης που μου δημιουργούν την εντύπωση ότι όλη αυτή η δικογραφία άνοιξε μόνο για τα μάτια του κόσμου και θα κλείσει μακριά από τα μάτια του κόσμου. Δεν έχει όμως κανένα νόημα, διότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ιστορία, η εξέλιξη και η κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Η βαθύτερη έρευνα στη διαφθορά του ποδοσφαίρου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ήταν, όπως αποδεικνύεται, η πιο virtual έρευνα που θα μπορούσε ποτέ να γίνει. Μια έρευνα για τα μάτια σας μόνο… 
Τι βλέπεις στον ΠΑΟΚ; Θα φύγει ο Σαλπιγγίδης;
Σχετικά με τον Σαλπιγγίδη, νομίζω ότι πρώτη φορά, από τη μέρα που γύρισε, έχει φτάσει στο αμήν. Διότι αντιλαμβάνεται ότι πια δεν έχει πιθανότητες να ηρεμήσει και να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ. Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι υβριστές του, το έχει χωνέψει πλέον αυτό. Και δεν πρόκειται αυτοί να σταματήσουν να χύνουν δηλητήριο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης για τον «Σάλπι». Θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν καλοπληρωμένο από τον ΠΑΟΚ ποδοσφαιριστή, που πουλάει συναίσθημα, ενώ στην πραγματικότητα νοιάζεται μόνο για την τσέπη του.
Είναι φοβερό παράδοξο ότι αυτό που έχει κάνει, από την ημέρα της επιστροφής του, στον ΠΑΟΚ ο Σαλπιγγίδης εκτιμάται και χειροκροτείται περισσότερο από όσους βρίσκονται εκτός ΠΑΟΚ παρά από τους οπαδούς του «Δικέφαλου». Ο διεθνής επιθετικός έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την ποδοσφαιρική ζωή του μακριά από τον ΠΑΟΚ. Και θεωρώ ότι το λάθος που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, με την απόφασή του να παραμείνει, θα το διορθώσει τον Ιανουάριο.
Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι θα «βολέψει» τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, διότι η επιθυμία του «Σάλπι» να φύγει θα έρθει σε μια στιγμή που η εταιρεία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συχνή η εμφάνιση πιτσιρικάδων στη 18άδα και την 11άδα του. Και καλά θα κάνει ο ΠΑΟΚ, διότι αυτή είναι μια «ιδανική» σεζόν για να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, τώρα που ζει πολύ μακριά από την κορυφή και δεν προλαβαίνει να κάνει πρωταθλητισμό. Ο ΠΑΟΚ θα βγει πολλαπλά κερδισμένος από αυτή τη διαδικασία, διότι θα φτιάξει τη νέα ομάδα, που θα είναι στηριγμένη πάνω σε δικά του και μικρά σε ηλικία Ελληνάκια.

Πηγή:sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου