ΤΟ FRAPESPORT ΖΗΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης του blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: frapesport@gmail.com

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

«Γυναικείο άρωμα» είχε η Ελλάδα στην Βουδαπέστη

Εντυπωσιακή εικόνα παρουσίασε η Ελλάδα στην 6η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Βουδαπέστη. Τόσο η Μαριάννα Λυμπερτά στα 1.500μ. ελεύθερο, όσο και η Νόρα Δράκου στα 50μ. ύπτιο, κατέλαβαν την πέμπτη θέση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, «άγγιξαν» τα πανελλήνια ρεκόρ που αμφότερες είχαν πετύχει χθες και τελικά η καθεμιά κατέρριψε κάποιο άλλο ρεκόρ. Πολλά κοινά στοιχεία για τις δύο αθλήτριες, τις οποίες χωρίζουν 13 χρόνια...Η Λυμπερτά με την πέμπτη θέση στα 1.500μ. ελεύθερο ολοκλήρωσε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο την παρουσία της στην Ουγγαρία, η οποία της χάρισε και ένα χάλκινο μετάλλιο, στα 5χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα. Η 31χρονη αθλήτρια του Ολυμπιακού σημείωσε επίδοση 16:20.19, μόλις οκτώ εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ (16:20.11), το οποίο είχε πετύχει στον χθεσινό προκριματικό. Το ρεκόρ δεν της έλειψε πάντως, καθώς το πέρασμά της στα 800μ. ήταν 8:34.81, με το οποίο κατέρριψε το 8:36.68 που είχε σημειώσει στις 8 Μαϊου στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Νικήτρια στα 1.500μ. ελεύθερο (όπως και στα 800μ.) αναδείχθηκε η Λότε Φρίις από τη Δανία με 15:59.13. Δεύτερη ήταν η Γκρέιν Μέρφι από την Ιρλανδία με 16:02.29 και τρίτη η Ισπανίδα Ερικα Βιγιαεσίγια με 16:05.08.

Καταπληκτική και στον τελικό, η Νόρα Δράκου κατέλαβε την 5η θέση των 50μ. ύπτιο, τερματίζοντας σε 28.61, μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχε στον χθεσινό ημιτελικό, όπου είχε καταταγεί έκτη. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε άνετα η Αλεξάντρα Χερασιμένια από τη Λευκορωσία, η οποία σημείωσε ρεκόρ αγώνων με 27.64, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε η Γερμανίδα Ντανιέλα Σαμούλσκι με 27.99 και την τρίτη η Ισπανίδα Μερσέντες Πέρις Μινγκουέτ με 28.01.

Λίγη ώρα αργότερα, η Δράκου μετείχε και στα ημιτελικά των 50μ. ελεύθερο, όπου κατετάγη 11η με 25.43, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων (προηγούμενο 25.61 της Μάρθας Μάτσα από τις 29 Μαϊου 2004 στα Χανιά). Η 18χρονη αθλήτρια του ΝΟ Πατρών ολοκλήρωσε την παρουσία της στη Βουδαπέστη με έναν τελικό και δύο ημιτελικούς στα τρία αγωνίσματα που «έπεσε», τρία πανελλήνια ρεκόρ (γυναικών στα 50μ. ύπτιο, νεανίδων σε 50μ. και 100μ. ελεύθερο) και απέδειξε περίτρανα ότι αποτελεί μία «χρυσή» ελπίδα για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης.

Στην άλλη ελληνική συμμετοχή του απογευματινού προγράμματος, η Αγγελική Εξάρχου αποκλείστηκε από τον αυριανό τελικό των 50μ. πρόσθιο, καθώς κατετάγη 14η στους ημιτελικούς με χρόνο 32.05. Μακράν κορυφαία ήταν η Ρωσίδα Γιούλια Εφίμοβα, που έκανε 30.32, κατέρριψε για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα το ρεκόρ αγώνων και μοιάζει απίθανο να χάσει το χρυσό.

Στους υπόλοιπους τελικούς, η Φεντερίκα Πελεγκρίνι κινδύνεψε να χάσει τον τίτλο στα 200μ. ελεύθερο από τη 16χρονη Γερμανίδα Σίλκε Λίποκ, η οποία οδήγησε την κούρσα για περισσότερο από 150μ., αλλά δεν άντεξε ως το τέλος. Η Ιταλίδα σουπερστάρ αντεπιτέθηκε, πήρε τη νίκη με 1:55.45, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων, και χάρισε στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους αγώνες κολύμβησης της Βουδαπέστης, αλλά και το πρώτο μετάλλιο (γενικά) στο συγκεκριμένο αγώνισμα στην ιστορία της διοργάνωσης. Λίγη ώρα αργότερα η Ιταλία πανηγύρισε και δεύτερο χρυσό, αυτή τη φορά με τον Φάμπιο Σκοτσόλι στα 50μ. πρόσθιο.

Ο Ρώσος Εβγκένι Κοροτίσκιν διατήρησε τον τίτλο του στα 100μ. πεταλούδα, πετυχαίνοντας και αυτός ρεκόρ αγώνων με 51.73, σε έναν τελικό όπου τέταρτος τερμάτισε ο 36χρονος Σουηδός Λαρς Φρολάντερ, που είναι ο πολυνίκης του αγωνίσματος με τρεις τίτλους, μεταξύ 1997 και 2000. Αντίθετα, στα 200μ. ύπτιο ο επίσης Ρώσος Στάνισλαβ Ντόνετς «αποκαθήλωσε» τον Μάρκους Ρόγκαν και του στέρησε την ευκαιρία να γίνει ο πολυνίκης του αγωνίσματος στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, φτάνοντας τους τρεις τίτλους, όσους έχει ο Βλαντιμίρ Σέλκοφ. Ο Αυστριακός ήταν όγδοος μετά τα πρώτα 100μ., έκανε εντυπωσιακή αντεπίθεση στη συνέχεια, αλλά τελικά έμεινε δεύτερος, κατακτώντας πάντως για τέταρτη φορά μετάλλιο στο αγώνισμα στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις (δύο χρυσά και δύο ασημένια, ενώ ήταν τέταρτος το 2006). Η Ρωσία ολοκλήρωσε την ημέρα με τρία χρυσά μετάλλια, καθώς κυριάρχησε και στα 4Χ200μ. ελεύθερο με 7:06.71 (ρεκόρ αγώνων), διακόπτοντας την κυριαρχία της Ιταλίας, η οποία είχε νικήσει στις προηγούμενες πέντε διοργανώσεις, αλλά σήμερα έμεινε εκτός βάθρου.

Εντυπωσιακός ήταν ο Φρεντερίκ Μπουσκέ στους ημιτελικούς των 50μ. ελεύθερο, όπου με 21.36 πέτυχε ρεκόρ αγώνων και φυσικά είναι το μεγάλο φαβορί για τον αυριανό τελικό, με κυριότερο αντίπαλο τον συμπατριώτη του, Φαμπιάν Ζιλό.

Πηγή: balla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου